Blog

W dzisiejszym przemyśle spożywczym zdecydowana większość produktów, które spożywamy każdego dnia zawierają przeróżne substancje dodatkowe. Mogą one być zarówno pochodzenia naturalnego jak i wytworzone sztucznie dla zaspokojenia potrzeb współczesnego klienta. Używane są zazwyczaj

Wiele kobiet na wspomnienie o siłowni krzywi się, kręci nosem lub uśmiecha się znacząco. Złośliwie lub żartobliwie. Jest to wina albo stereotypów albo małej świadomości. Stereotypy skądś się biorą, ale nie zawsze znajdują

Organizm człowieka ma stałą temperaturę. Dzieje się tak, gdyż krew i limfa, które stale krążą, wyrównują różnice w produkcji ciepła różnych części ciała. Kontrolę nad tym procesem sprawuje ośrodek termoregulacji zlokalizowany w podwzgórzu.

Jest wyodrębnioną funkcjonalnie częścią układu nerwowego człowieka, który zaopatruje narządy wewnętrzne. Działanie AUN jest niezależnie od naszej woli; ogólnie część współczulna działa pobudzająco, część przywspółczulna hamująco. Nerwy AUN biegną tymi samymi drogami co

Białka (proteiny) tworzą część struktury każdej komórki w ludzkim organizmie, łącznie z tkanką mięśniową, narządami wewnętrznymi, ścięgnami, skórą, włosami i paznokciami. Przeciętnie proteiny to 15-20% całkowitej masy ciała, co stanowi około 55-56% suchej

Drodzy Klubowicze, 25 lutego zajęcia TI PERFORMANCE o 18.00 poprowadzi Michał Ściechowski.  Zapraszamy!

W spożywanych pokarmach znajdują się 4 składniki, z których organizm może czerpać energię. Należą do nich: WęglowodanyBiałkaTłuszczeAlkohole Energia w postaci ATP powstaje w procesie rozkładu w/w składników. Węglowodany rozkładają się do glukozy, fruktozy

W poprzednim artkule przedstawiałam ogólne zalecenia żywieniowe dla osób trenujących biegi średnie i długie. Przypomnę, że na wynik może mieć wpływ jakość pożywienia, jego ilość oraz czas spożywania posiłków. Nie da się ustalić

Właściwe odżywianie jest kluczowym elementem procesu regeneracji po zakończonym wysiłku fizycznym. Podczas treningu nasz organizm korzysta głównie z glikogenu, który jest podstawowym źródłem energii dla pracujących mięśni. Wysiłek fizyczny powoduje stopniowe wyczerpanie jego

Węglowodany dostarczają ważnego, ale szybko zużywającego się źródła energii do ćwiczeń, które wymaga codziennego uzupełniania składnikami pochodzącymi z produktów spożywczych w diecie. Codzienny plan żywienia sportowca musi zapewniać węglowodany w ilości wystarczającej do