Blog

Na czym polega proces odchudzania? W początkowym okresie odchudzania zazwyczaj obserwowane są znaczące ubytki wagowe. Są one związane po pierwsze ze stopniowym opróżnianiem układu pokarmowego, po drugie ze zmniejszaniem się retencji wody w

Olej lniany już w czasach starożytnych ceniony był przez Greków i Rzymian ze względu na swe odżywcze i zdrowotne właściwości, a także dobroczynny wpływ na wygląd i urodę. Pierwsze udokumentowane doniesienia o leczeniu

Każda wyprawa do hipermarketu wiąże się z masowym atakiem na nasze zmysły. Jaskrawe kolory na opakowaniach oraz zachęcające hasła typu: ,,lekki”, "fitness", ,,light”, "dietetyczny". ,,0% tłuszczu”, ,,nie zawiera cukru”, ,,o obniżonej zawartości sodu”,

Od ponad dwóch lat rozpoczynam dzień serwując sobie na pierwsze śniadanie bogatą w węglowodany i składniki odżywcze owsiankę. Można byłoby rzec, że taki rodzaj śniadania jest daleki od ideału bo prócz masy różnych

Obok podstawowych składników odżywczych dostarczanych organizmowi w codziennej diecie – białek, węglowodanów, tłuszczy – warto zwrócić także uwagę na witaminy i składniki mineralne. Witaminy są związkami organicznymi niezbędnymi do przebiegu wszelkich procesów zachodzących

Większość z nas jest świadoma jak ważną rolę odgrywają w naszej codziennej diecie witaminy, jednak nie każdy wie, że niektóre z nich potrzebują dodatkowego wsparcia aby funkcjonowały prawidłowo. Optymalna ilość warzyw, owoców, mięsa

W obecnych czasach głównym priorytetem osób dorosłych jest praca oraz rodzina, gdzie zatracona zostaje troska o własne zdrowie. Coraz częściej chorujemy, a wszystko to jest winą nieprawidłowego odżywiania. Świetnym przykładem potwierdzającym ten fakt

Zakwaszenie organizmu, czyli zakłócenie jego bilansu kwasowo-zasadowego, wpływa niekorzystnie na zdrowie, obniża ogólną sprawność i możliwości wysiłkowe. Powodem podniesienia stężenia kwasów we krwi jest nadmiar spożywanych produktów kwasotwórczych, brak aktywności fizycznej lub jej

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA CZĘŚĆ 2 Czytaj etykiety Unikaj kupowania żywności z dodatkami utwardzanego tłuszczu, cukru, sztucznych barwników, konserwantów i innych syntetycznych dodatków. Chemiczne dodatki do żywności mogą poprawić jej wygląd, smak, zmienić kolor,

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA Część 1 1. Często, mało i jak najbardziej regularnie Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu zaleca się minimum 3 posiłki dziennie. Jednak optymalna wydaje się ilość 4-5 posiłków spożywanych z 3-4 godzinną