🔹Probiotyki to żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie.💪
🔹Probiotyki powinny zawierać mikroorganizmy mające udowodnione korzystne działanie na organizm człowieka, mieć określony rodzaj, gatunek i szczep oraz posiadać określoną ilość mikroorganizmów.🦠
Dzięki dostępnym badaniom na temat działania konkretnych szczepów bakterii możemy dokładnie wpłynąć na funkcje organizmu.
🔹Kiszonki i większość jogurtów, choć mogą zawierać korzystne mikroorganizmy, nie spełniają wszystkich kryteriów, aby być klasyfikowanymi jako probiotyki.
Najczęściej nie wiemy w jakiej ilości i jakie konkretnie szczepy zawierają.❓
Nie możemy przez to wpłynąć za ich pomocą na organizm tak precyzyjnie jak przy użyciu probiotyków.
🔹Pomimo tego, że żywności fermentowanej nie można nazwać probiotykiem to i tak stanowi świetny dodatek do naszej diety.
Kiszone ogórki, kapusta, jogurty, kefiry, maślanki mogą być źródłem wielu korzystnych substancji w tym prebiotyków, czyli pokarmu dla bakterii jelitowych, dzięki czemu mikrobiota może prawidłowo funkcjonować.
Zawierają też pewną ilość bakterii, które wywierają korzystny wpływ na organizm. 🥛
🔹Kiszonki i fermentowane produkty mleczne są też niskokaloryczne, dobrze sprawdzą się w diecie redukcyjnej.
Jeśli potrzebujesz konsultacji żywieniowej skontaktuj się ze mną.
Probiotyki
🔹Probiotyki to żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie.💪
🔹Probiotyki powinny zawierać mikroorganizmy mające udowodnione korzystne działanie na organizm człowieka, mieć określony rodzaj, gatunek i szczep oraz posiadać określoną ilość mikroorganizmów.🦠
Dzięki dostępnym badaniom na temat działania konkretnych szczepów bakterii możemy dokładnie wpłynąć na funkcje organizmu.
🔹Kiszonki i większość jogurtów, choć mogą zawierać korzystne mikroorganizmy, nie spełniają wszystkich kryteriów, aby być klasyfikowanymi jako probiotyki.
Najczęściej nie wiemy w jakiej ilości i jakie konkretnie szczepy zawierają.❓
Nie możemy przez to wpłynąć za ich pomocą na organizm tak precyzyjnie jak przy użyciu probiotyków.
🔹Pomimo tego, że żywności fermentowanej nie można nazwać probiotykiem to i tak stanowi świetny dodatek do naszej diety.
Kiszone ogórki, kapusta, jogurty, kefiry, maślanki mogą być źródłem wielu korzystnych substancji w tym prebiotyków, czyli pokarmu dla bakterii jelitowych, dzięki czemu mikrobiota może prawidłowo funkcjonować.
Zawierają też pewną ilość bakterii, które wywierają korzystny wpływ na organizm. 🥛
🔹Kiszonki i fermentowane produkty mleczne są też niskokaloryczne, dobrze sprawdzą się w diecie redukcyjnej.
Jeśli potrzebujesz konsultacji żywieniowej skontaktuj się ze mną.
trenerindywidualny.mgreg@gmail.com