Jak wzmocnić odporność? Wskazówki klubowego dietetyka

Jak wzmocnić odporność? Wskazówki klubowego dietetyka

🔹Wiele można zrobić by poprawić odporność.
Kluczowym filarem jest spożywanie żywności niskoprzetworzonej.
Są to produkty takie jak warzywa, owoce, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona, nabiał i zboża🥦🍇🍗
🔹Produkty te zawierają wiele niezbędnych składników takich jak: witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty i błonnik.
Antyoksydanty będą neutralizowały wolne rodniki, które w nadmiarze powodują stan zapalny i przyczyniają się do obniżenia odporności.
Składniki mineralne (cynk, selen) i witaminy (witamina D, C, A, E, B6) są kluczowe dla odporności.
Błonnik zwiększa produkcję niskołańcuchowych kwasów tłuszczowych przez bakterie jelitowe, mających duże znaczenie dla odporności organizmu🌈💪
🔹Obróbka termiczna
Im niższy stopień przetworzenia tym lepiej.
Wybierajmy pieczenie, gotowanie, lub gotowanie na parze zamiast smażenia.
Kiedy wybieramy smażenie, smażmy na wolnym ogniu, żeby powstało jak najmniej niekorzystnych składników🍳🔥
Jeśli potrzebujesz konsultacji żywieniowej skontaktuj się ze mną.
trenerindywidualny.mgreg@gmail.com