Często zadajemy sobie pytanie jak to się dzieje, iż pomimo stosowania takiego samego rodzaju diet i zaleceń treningowych jak nasi znajomi, oni stają się szczuplejsi, a my się nie zmieniamy – nam ubywa jedynie energii i chęci do ćwiczeń.
Okazuje się, że wyjaśnieniem może być grupa krwi. Osoba z grupą krwi „0” ma odmienne zapotrzebowanie na produkty żywieniowe niż osoba z grupą krwi „B”, a czynniki determinujące jej zdrowie, odporność na stres i ogólne samopoczucie są zgoła odmienne. Dla przykładu: „Zerówkom” odchudzający, zasadowy kalafior (zawierający witaminy C, K, B1, B2, B6, PP, magnez, potas, wapń, fluor, cynk i jod) blokuje działanie hormonów tarczycy, zakłócając produkcję insuliny i spowalniając tym samym metabolizm…
Poniżej przedstawię krótki przekrój cechujący odżywianie dla czterech grup krwi.
Grupa „0” – łowcy
U tych osób najkorzystniejsze dla utraty wagi są produkty zawierające jod oraz witaminy z grupy B. Polepszają one działanie tarczycy i wspomagają metabolizm. Do produktów tych należą: ryby (dorsz, halibut, jesiotr) i owoce morza, wątroba, jagnięcina, cielęcina, baranina, sól jodowana, kelp. Osoby z grupą krwi „O” ze względu na wysoki poziom kwasu żołądkowego łatwo przyswajają chude mięso.
Produkty niekorzystne, zaburzające metabolizm i gospodarkę hormonalną to: wieprzowina, pszenica, kukurydza, kapusta, brukselka, kalafior, gorczyca, fasola i soczewica oraz wszelkie produkty mleczne. Ze względu na problem z krzepliwością krwi niewskazane jest przyjmowanie syntetycznych witamin z grupy A i E.
Ze względu na nieuregulowaną pracę tarczycy, „Zerówki” mają tendencję do zatrzymywania płynów w organizmie i przyrostów na wadze.
Grupa „A” – rolnicy
Ze względu na swą rolniczą przeszłość, najlepiej się czuje na dietach wegetariańskich. Odstawienie wszelkich toksyn oraz mięsa powoduje szybkie spadki na wadze. Pożywienie pochodzenia zwierzęcego spowalnia u Nich metabolizm, gdyż organizm odkłada je w postaci tłuszczu. Niewskazane są produkty mleczne, których nadużywanie może prowadzić nawet do chorób serca i cukrzycy. Produkty pszeniczne są dobrze przyswajalne lecz ich nadmiar zakwasza mięśnie. Żywność, która sprzyja spadkom masy ciała u osób z grupą krwi „A” to: warzywa, oleje roślinne, kasze i produkty zbożowe, produkty sojowe, orzechy włoskie i arachidowe, ananas, śliwki, jeżyny, jagody. Produkty powodujące zaburzenie metabolizmu i w konsekwencji zwiększenie masy ciała to: mięso, nabiał, fasola, pszenica. Niewskazana jest również papryka, ziemniaki i pomidory. Szkodliwa jest nadmiernie przerobiona i przetworzona żywność. Cechą osób tej grupy krwi jest zmniejszona produkcja soków żołądkowych a tym samym wolniejsze trawienie. Złe odżywianie może doprowadzić do zaburzeń gastrycznych, wysokiego poziomu cholesterolu i miażdżycy, a także zaburzeń funkcjonowania wątroby i woreczka żółciowego. Grupa krwi „A” ma wrodzone predyspozycje do większości chorób cywilizacyjnych w tym również nowotworów.
Grupa krwi „B”- koczownicy.
Dobrze przyswajają nabiał i mięso, które skutecznie zwiększają ich metabolizm. Podobne działanie mają także zielone warzywa, wątroba oraz herbata z lukrecji. Osoby z grupą krwi „B” zaczynają tyć, gdy spożywają produkty hamujące wydolność insulinową i funkcje wątroby. Są to: kukurydza, orzeszki ziemne, soczewica, sezam, pszenica. Produkty te wpływają na efektywność metabolizmu, wywołując zmęczenie, zatrzymanie płynów i niebezpieczne spadki cukru we krwi po posiłku. Produkty pszenne odkładają się u tych osób w postaci tłuszczu. Kurczaki, zawierające lektyny, aglutynują krew grupy „B” w tkance mięśniowej, co może prowadzić nawet do wylewów. Jeśli nie chcemy eliminować całkowicie drobiu, zastąpmy kurczaki indykami.
Osoby z grupą krwi „B” podatne są na infekcje wirusowe, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby układu krążenia oraz syndrom chronicznego zmęczenia. Często występuje u nich alergia na spożyty pokarm (głównie na mięso kurczaka, pszenicę i kukurydzę).
Grupa krwi „AB”
Jest najmłodsza, a co za tym idzie najbardziej przystosowana do współczesnych warunków życia. Istnieje od około 12-stu wieków i powstała na skutek wymieszania ludności z grupą krwi „A” i „B”. Grupa ta najlepiej chudnie przy spożywaniu produktów regulujących produkcję insuliny oraz stymulujących perystaltykę jelit. Są to ryby i owoce morza, tofu, zielone warzywa i ananasy. Dość dobrze przyswaja nabiał, indyki i jagnięcinę. Żywność źle trawiona, spowalniająca tempo metabolizmu i zakłócająca wydajność insulinową to: czerwone mięso, fasola, nasiona, kukurydza, pszenica, gryka. Grupa „AB” ma zmniejszoną odporność na wiele chorób, jej układ immunologiczny reaguje negatywnie na wszystko to, na co reagują grupy krwi „A” i „B”. U grupy tej często stwierdza się choroby układu sercowo-naczyniowego, astmę czy cukrzycę. Sporym problemem jest zmniejszone wydzielanie soków żołądkowych. Możemy mieć z tego powodu do czynienia z zapaleniem woreczka żółciowego czy zaburzeniem funkcjonowania układu krwionośnego. Grupa „AB” ma niestety także skłonność (choć mniejszą niż grupa „A”) do nowotworów.
Dieta a grupa krwi.
Często zadajemy sobie pytanie jak to się dzieje, iż pomimo stosowania takiego samego rodzaju diet i zaleceń treningowych jak nasi znajomi, oni stają się szczuplejsi, a my się nie zmieniamy – nam ubywa jedynie energii i chęci do ćwiczeń.
Okazuje się, że wyjaśnieniem może być grupa krwi. Osoba z grupą krwi „0” ma odmienne zapotrzebowanie na produkty żywieniowe niż osoba z grupą krwi „B”, a czynniki determinujące jej zdrowie, odporność na stres i ogólne samopoczucie są zgoła odmienne. Dla przykładu: „Zerówkom” odchudzający, zasadowy kalafior (zawierający witaminy C, K, B1, B2, B6, PP, magnez, potas, wapń, fluor, cynk i jod) blokuje działanie hormonów tarczycy, zakłócając produkcję insuliny i spowalniając tym samym metabolizm…
Poniżej przedstawię krótki przekrój cechujący odżywianie dla czterech grup krwi.
Grupa „0” – łowcy
U tych osób najkorzystniejsze dla utraty wagi są produkty zawierające jod oraz witaminy z grupy B. Polepszają one działanie tarczycy i wspomagają metabolizm. Do produktów tych należą: ryby (dorsz, halibut, jesiotr) i owoce morza, wątroba, jagnięcina, cielęcina, baranina, sól jodowana, kelp. Osoby z grupą krwi „O” ze względu na wysoki poziom kwasu żołądkowego łatwo przyswajają chude mięso.
Produkty niekorzystne, zaburzające metabolizm i gospodarkę hormonalną to: wieprzowina, pszenica, kukurydza, kapusta, brukselka, kalafior, gorczyca, fasola i soczewica oraz wszelkie produkty mleczne. Ze względu na problem z krzepliwością krwi niewskazane jest przyjmowanie syntetycznych witamin z grupy A i E.
Ze względu na nieuregulowaną pracę tarczycy, „Zerówki” mają tendencję do zatrzymywania płynów w organizmie i przyrostów na wadze.
Grupa „A” – rolnicy
Ze względu na swą rolniczą przeszłość, najlepiej się czuje na dietach wegetariańskich. Odstawienie wszelkich toksyn oraz mięsa powoduje szybkie spadki na wadze. Pożywienie pochodzenia zwierzęcego spowalnia u Nich metabolizm, gdyż organizm odkłada je w postaci tłuszczu. Niewskazane są produkty mleczne, których nadużywanie może prowadzić nawet do chorób serca i cukrzycy. Produkty pszeniczne są dobrze przyswajalne lecz ich nadmiar zakwasza mięśnie. Żywność, która sprzyja spadkom masy ciała u osób z grupą krwi „A” to: warzywa, oleje roślinne, kasze i produkty zbożowe, produkty sojowe, orzechy włoskie i arachidowe, ananas, śliwki, jeżyny, jagody. Produkty powodujące zaburzenie metabolizmu i w konsekwencji zwiększenie masy ciała to: mięso, nabiał, fasola, pszenica. Niewskazana jest również papryka, ziemniaki i pomidory. Szkodliwa jest nadmiernie przerobiona i przetworzona żywność. Cechą osób tej grupy krwi jest zmniejszona produkcja soków żołądkowych a tym samym wolniejsze trawienie. Złe odżywianie może doprowadzić do zaburzeń gastrycznych, wysokiego poziomu cholesterolu i miażdżycy, a także zaburzeń funkcjonowania wątroby i woreczka żółciowego. Grupa krwi „A” ma wrodzone predyspozycje do większości chorób cywilizacyjnych w tym również nowotworów.
Grupa krwi „B”- koczownicy.
Dobrze przyswajają nabiał i mięso, które skutecznie zwiększają ich metabolizm. Podobne działanie mają także zielone warzywa, wątroba oraz herbata z lukrecji. Osoby z grupą krwi „B” zaczynają tyć, gdy spożywają produkty hamujące wydolność insulinową i funkcje wątroby. Są to: kukurydza, orzeszki ziemne, soczewica, sezam, pszenica. Produkty te wpływają na efektywność metabolizmu, wywołując zmęczenie, zatrzymanie płynów i niebezpieczne spadki cukru we krwi po posiłku. Produkty pszenne odkładają się u tych osób w postaci tłuszczu. Kurczaki, zawierające lektyny, aglutynują krew grupy „B” w tkance mięśniowej, co może prowadzić nawet do wylewów. Jeśli nie chcemy eliminować całkowicie drobiu, zastąpmy kurczaki indykami.
Osoby z grupą krwi „B” podatne są na infekcje wirusowe, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby układu krążenia oraz syndrom chronicznego zmęczenia. Często występuje u nich alergia na spożyty pokarm (głównie na mięso kurczaka, pszenicę i kukurydzę).
Grupa krwi „AB”
Jest najmłodsza, a co za tym idzie najbardziej przystosowana do współczesnych warunków życia. Istnieje od około 12-stu wieków i powstała na skutek wymieszania ludności z grupą krwi „A” i „B”. Grupa ta najlepiej chudnie przy spożywaniu produktów regulujących produkcję insuliny oraz stymulujących perystaltykę jelit. Są to ryby i owoce morza, tofu, zielone warzywa i ananasy. Dość dobrze przyswaja nabiał, indyki i jagnięcinę. Żywność źle trawiona, spowalniająca tempo metabolizmu i zakłócająca wydajność insulinową to: czerwone mięso, fasola, nasiona, kukurydza, pszenica, gryka. Grupa „AB” ma zmniejszoną odporność na wiele chorób, jej układ immunologiczny reaguje negatywnie na wszystko to, na co reagują grupy krwi „A” i „B”. U grupy tej często stwierdza się choroby układu sercowo-naczyniowego, astmę czy cukrzycę. Sporym problemem jest zmniejszone wydzielanie soków żołądkowych. Możemy mieć z tego powodu do czynienia z zapaleniem woreczka żółciowego czy zaburzeniem funkcjonowania układu krwionośnego. Grupa „AB” ma niestety także skłonność (choć mniejszą niż grupa „A”) do nowotworów.
Trener personalny, Warszawa
fitness klub Ursynów