Sól – więcej niż przyprawa?

Sól – więcej niż przyprawa?

Sól to więcej niż tylko smak! 🧐

Składa się z 60% chloru 🌀 i 40% sodu 🌊

(plus śladowe ilości innych pierwiastków, poniżej 0,1%).

Ale uwaga! Nadmiar soli w diecie może prowadzić do:

  • Zwiększonego ciśnienia krwi 💔
  • Zatrzymania wody w organizmie 💧
  • Wzrostu pragnienia 🥤
  • Większego ryzyka raka żołądka 🚫

Zalecane spożycie? Mniej niż 5g dziennie – to mniej niż jedna płaska łyżeczka! 🥄

Sprawdź, gdzie sól się ukrywa:

  • Pieczywo 🍞
  • Wędliny, konserwy 🥓
  • Sery 🧀
  • Wędzone produkty, np. ryby 🐟
  • Warzywa w zalewie 🥒
  • Słone przekąski (chipsy, paluszki) 🍟
  • Fast food 🍔
  • Sosy (np. ketchup) 🍅
  • Gotowe dania i przyprawy 🍜

Jak ograniczyć sól? 🤔

  • Czytaj etykiety 📖
  • Wybieraj świeże produkty 🥦
  • Unikaj gotowych mieszanek przypraw 🚫
  • Ogranicz dosalanie 🚫🧂
  • Przepłukuj produkty w zalewie 💦

Zamienniki soli: 🌿

  • Mieszanki ziół: oregano, bazylia, tymianek, imbir, kolendra, pietruszka, kurkuma, curry, rozmaryn, papryka ostra lub słodka, czosnek, gałka muszkatołowa i wiele innych.
  • Sól niskosodowa (70% mniej sodu) 🔍

Potrzebujesz porady żywieniowej? 📩

Skontaktuj się: trenerindywidualny.mgreg@gmail.com