Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek kryje w sobie liczne korzyści dla naszego organizmu.

1🔹Oliwa składa się w 73% z kwasu oleinowego czyli jednonienasyconego kwasu tłuszczowego, który jest bardzo korzystny dla zdrowia.

Tłuszcze jednonienasycone powinny być głównym źródłem tłuszczów w diecie.

2🔹Jedna łyżka oliwy ma 88 kcal.

Dlatego najlepiej oliwę odmierzać precyzyjnie łyżkami.

3🔹Oliwa z oliwek ma działanie przeciwzapalne, co może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka chorób serca, cukrzycy, choroby Alzheimera i otyłości.

Oleokantal, obecny w oliwie z oliwek, odgrywa kluczową rolę w jej właściwościach przeciwzapalnych.

4🔹Jest pomocna w reumatoidalnym zapaleniu stawów, wraz z tranem.

U osób z RZS poprawia ogólną sprawność, zwiększa siłę chwytu, zmniejsza bóle stawów i poranną sztywność.

5🔹Mimo że smażenie nie jest najzdrowszą formą obróbki termicznej, oliwa extra virgin jest odporna na utlenianie do temperatur 160-190°C, więc nadaje się do smażenia na niskim ogniu.

Jeśli potrzebujesz konsultacji żywieniowej, lub skrojonego na miarę jadłospisu skontaktuj się ze mną.

trenerindywidualny.mgreg@gmail.com