Dlaczego 𝐰𝐚𝐫𝐭𝐨 jeść 𝐤𝐨𝐥𝐨𝐫𝐨𝐰𝐨?

    Jesteś tutaj:
  • Strona główna
  • BlogDlaczego 𝐰𝐚𝐫𝐭𝐨 jeść 𝐤𝐨𝐥𝐨𝐫𝐨𝐰𝐨?

Dlaczego 𝐰𝐚𝐫𝐭𝐨 jeść 𝐤𝐨𝐥𝐨𝐫𝐨𝐰𝐨?

Dietetyka TI Health Club

Dlaczego 𝐰𝐚𝐫𝐭𝐨 jeść 𝐤𝐨𝐥𝐨𝐫𝐨𝐰𝐨?

Każdy kolor na Twoim talerzu to inne witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które wspierają Twoje zdrowie 🤲🏻

❤️ Czerwone owoce – dla serca i odporności:

🍓 Truskawki – witamina C, kwas foliowy, antyoksydanty

🍒 Wiśnie – witamina A i C, melatonina

🍎 Jabłko (czerwone) – błonnik, witamina C

➡️ Działanie: wspierają serce, chronią przed wolnymi rodnikami

🧡 Pomarańczowe owoce – dla skóry i wzroku:

🥭 Mango – witaminy A, C, E

🍊 Pomarańcza – witamina C, potas

🍑 Brzoskwinia – witamina A i C

➡️ Działanie: poprawiają stan skóry, wzmacniają odporność i oczy

💛 Żółte owoce – dla energii i trawienia:

🍍 Ananas – witamina C

🍌 Banan – witamina B6, magnez, potas

🍋 Cytryna – witamina C

➡️ Działanie: wspomagają trawienie, dodają energii, odkwaszają organizm

💚 Zielone owoce – dla odporności i równowagi:

🥝 Kiwi – witamina C, E, K

🍏 Jabłko (zielone) – błonnik, witamina C

🥑 Awokado – witaminy B, E, K, zdrowe tłuszcze

➡️ Działanie: wspierają układ odpornościowy, pomagają utrzymać zdrową wagę

💜 Fioletowe owoce – dla mózgu i młodego wyglądu:

🫐 Borówki – antocyjany, witamina C, K

🍇 Winogrona (ciemne) – resweratrol, witamina K

🍆  Bakłażan – antocyjany

➡️ Działanie: poprawiają pamięć, działają przeciwzapalnie, spowalniają starzenie

𝐉𝐞𝐝𝐳 𝐤𝐨𝐥𝐨𝐫𝐨𝐰𝐨 – bo zdrowie zaczyna się na talerzu! 🥗

📲 22 452 13 06

📩 dietetyk.oliwia.golebiewska@gmail.com

📋 https://trenerindywidualny.pl/dietetyka/