Stosujesz rygorystyczną dietę, trzymasz się ściśle planu żywieniowego? Może warto wprowadzić coś, co urozmaici i nada nowego smaku twoim posiłkom. Co powiesz na smaczny sezonowy owoc – truskawki. Jeśli nie jesteś jeszcze ich fanem (fanką), powinieneś (-aś) szybko zmienić zdanie. Są one nie tylko soczyste i pyszne. Zawierają zaledwie 35 kcal w 100 gramach, dostarczają wiele witamin i minerałów. Uznawane za dietetyczne, zawierają fruktozę, która charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Zdarza się, że truskawki uczulają. Objawami alergii pokarmowej u ludzi są pokrzywki oraz bolesne biegunki. Truskawki zawierają dużą ilość salicylanów, dlatego osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością, nie powinny ich jadać. Występują w nich ponadto pektyny, które pomagają tkance tłuszczowej uwalniać kwasy tłuszczowe. W 100 g truskawek znajdziemy: 0,6 g białka, 6,2 g węglowodanów, 2,2 g błonnika, 160 mg potasu, 23 mg fosforu, 22 mg wapnia, 12 mg magnezu, 2 mg sodu, 0,7 mg żelaza, 0,1 mg cynku, mangan, 30 mg witaminy A, 0,02 mg witaminy B1, 0,03 mg witaminy B2, 0,4 mg witaminy B3 (PP), 0,06 mg witaminy B6, 60 mg witaminy C, 0,2 mg witaminy E oraz 20 mg kwasu foliowego.
Truskawki poprawiają odporność
Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C, zawierają jej więcej niż cytryna czy grejpfruty. Większość ssaków ma zdolność wytwarzania naturalnie witaminy C, ludzie takiej zdolności nie mają. Jedna porcja truskawek zawiera 60 mg, czyli połowę dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy.
Regulują ciśnienie krwi
Truskawki są źródłem potasu. Zawierają go 160mg w 100 gramach owoców. Pierwiastek ten przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi.
Chronią przed anemią
Ze względu na dużą zawartość żelaza, są ważnym składnikiem diety, szczególnie u kobiet. Wzmacniają organizm, wpływają odświeżająco na cerę i włosy.
Zalecane kobietom w ciąży
Truskawki zawierają 20 mg/ 100 g kwasu foliowego. Jest on konieczny w początkowej fazie ciąży, aby wspomóc prawidłowy rozwój dziecka.
Wzmacniają kości
Dzięki zawartości wapnia i fosforu, wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm.
Pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała
Zawierają około 2 gramów błonnika na porcję. Jego obecność usprawnia perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom.
Chronią skórę
Zastosowanie znalazły również w kosmetyce. Wykorzystuje się je do produkcji kremów, jako naturalnych blokerów promieniowania UV.
Dieta na słodko – truskawki.
Stosujesz rygorystyczną dietę, trzymasz się ściśle planu żywieniowego? Może warto wprowadzić coś, co urozmaici i nada nowego smaku twoim posiłkom. Co powiesz na smaczny sezonowy owoc – truskawki. Jeśli nie jesteś jeszcze ich fanem (fanką), powinieneś (-aś) szybko zmienić zdanie. Są one nie tylko soczyste i pyszne. Zawierają zaledwie 35 kcal w 100 gramach, dostarczają wiele witamin i minerałów. Uznawane za dietetyczne, zawierają fruktozę, która charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Zdarza się, że truskawki uczulają. Objawami alergii pokarmowej u ludzi są pokrzywki oraz bolesne biegunki. Truskawki zawierają dużą ilość salicylanów, dlatego osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością, nie powinny ich jadać. Występują w nich ponadto pektyny, które pomagają tkance tłuszczowej uwalniać kwasy tłuszczowe. W 100 g truskawek znajdziemy: 0,6 g białka, 6,2 g węglowodanów, 2,2 g błonnika, 160 mg potasu, 23 mg fosforu, 22 mg wapnia, 12 mg magnezu, 2 mg sodu, 0,7 mg żelaza, 0,1 mg cynku, mangan, 30 mg witaminy A, 0,02 mg witaminy B1, 0,03 mg witaminy B2, 0,4 mg witaminy B3 (PP), 0,06 mg witaminy B6, 60 mg witaminy C, 0,2 mg witaminy E oraz 20 mg kwasu foliowego.
Truskawki poprawiają odporność
Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C, zawierają jej więcej niż cytryna czy grejpfruty. Większość ssaków ma zdolność wytwarzania naturalnie witaminy C, ludzie takiej zdolności nie mają. Jedna porcja truskawek zawiera 60 mg, czyli połowę dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy.
Regulują ciśnienie krwi
Truskawki są źródłem potasu. Zawierają go 160mg w 100 gramach owoców. Pierwiastek ten przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi.
Chronią przed anemią
Ze względu na dużą zawartość żelaza, są ważnym składnikiem diety, szczególnie u kobiet. Wzmacniają organizm, wpływają odświeżająco na cerę i włosy.
Zalecane kobietom w ciąży
Truskawki zawierają 20 mg/ 100 g kwasu foliowego. Jest on konieczny w początkowej fazie ciąży, aby wspomóc prawidłowy rozwój dziecka.
Wzmacniają kości
Dzięki zawartości wapnia i fosforu, wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm.
Pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała
Zawierają około 2 gramów błonnika na porcję. Jego obecność usprawnia perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom.
Chronią skórę
Zastosowanie znalazły również w kosmetyce. Wykorzystuje się je do produkcji kremów, jako naturalnych blokerów promieniowania UV.
Trener osobisty, Warszawa
fitness klub Ursynów
Daniel Tarnawski