Czy w Hashimoto należy odstawić gluten?

Czy w Hashimoto należy odstawić gluten?

Gluten to grupa białek roślinnych znajdujących się w pszenicy, jęczmieniu i życie.

Hashimoto to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Autoimmunologiczne czyli takie, w którym układ odpornościowy atakuje dany narząd, w tym przypadku tarczycę.

Kiedy należy zrezygnować z glutenu w Hashimoto?

Jeżeli mamy celiakię, lub nieceliakalną nadwrażliwość na gluten (non-celiac gluten sensitivity (skrót-NCGS)), które u osób z Hashimoto występują częściej niż w ogólnej populacji.

Jednak większość pacjentów z Hashimoto nie będzie miała celiakii ani nadwrażliwości na gluten.

Istnieją badania, dzięki którym można rozpoznać celiakię, ale nie ma badań potwierdzających ani wykluczających NCGS.

Rozpoznanie ncgs opiera się na obserwacji funkcjonowania organizmu po odstawieniu glutenu.

Wskazaniem do odstawienia pszenicy jest też alergia na pszenicę, która również jest możliwa do zbadania.

Jeśli potrzebujesz konsultacji żywieniowej skontaktuj się ze mną.

trenerindywidualny.mgreg@gmail.com