🥚 1 Średnie jajko waży 50 gram i dostarcza 70 kcal w tym 13 gram pełnowartościowego białka.
🔎 Białko jaja kurzego jest białkiem wzorcowym co znaczy, że zawiera komplet aminokwasów w idealnych ilościach dla całkowitego przyswojenia przez organizm.
🥚❓ 2 Ile jajek jeść tygodniowo?
🚫 Jajka zostały owiane złą sławą ze względu na zwiększanie stężenia cholesterolu LDL i zwiększanie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
💡 Jak jest naprawdę?
🧬 Jajko rzeczywiście podnosi poziom cholesterolu LDL, ale średnio tylko o 5,6 mg/dl.
🔑 U 1/4 populacji wzrost poziomu cholesterolu LDL będzie jednak znacznie wyższy i nazywa się je hyper-responders.
🔄 Różnimy się także metabolizmem cholesterolu. Osoby posiadające gen APOE4 gorzej go metabolizują. Będą one miały znacznie zwiększone ryzyko chorób sercowo naczyniowych spożywając jajka niż osoby nieposiadające tego genu.
⚠️ U osób z hipercholesterolemią także wskazane jest ograniczenie przyjmowanego cholesterolu.
🤔 Jednoznacznej odpowiedzi na to ile jajek jeść tygodniowo nie będzie.
👍 Dla osób zdrowych Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej poleca 7 jaj tygodniowo.
🔄 3 Można odróżnić jajko ugotowane od surowego
🥚 Kładziemy jajka na stole i wprawiamy w rotację
💨 Gotowane jajko kręci się szybko, surowe trochę wolniej i szybciej się zatrzyma
🥚💧 4 Można sprawdzić bez rozbijania czy jajko jest świeże
🌊 Wystarczy zanurzyć jajka w szklance z wodą.
⬇️ Świeże pozostaje na dnie, starsze lekko się unosi, zepsute wypływa na powierzchnię, lub jest tuż pod nią.
🥚🍳 5 Więcej białka znajduje się w żółtku jaja (15 gram) niż w białku (10 gram).
5 faktów o jajkach, które musisz znać!
f11
🍳 5 faktów o jajkach, które musisz znać! 🐣
🥚 1 Średnie jajko waży 50 gram i dostarcza 70 kcal w tym 13 gram pełnowartościowego białka.
🔎 Białko jaja kurzego jest białkiem wzorcowym co znaczy, że zawiera komplet aminokwasów w idealnych ilościach dla całkowitego przyswojenia przez organizm.
🥚❓ 2 Ile jajek jeść tygodniowo?
🚫 Jajka zostały owiane złą sławą ze względu na zwiększanie stężenia cholesterolu LDL i zwiększanie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
💡 Jak jest naprawdę?
🧬 Jajko rzeczywiście podnosi poziom cholesterolu LDL, ale średnio tylko o 5,6 mg/dl.
🔑 U 1/4 populacji wzrost poziomu cholesterolu LDL będzie jednak znacznie wyższy i nazywa się je hyper-responders.
🔄 Różnimy się także metabolizmem cholesterolu. Osoby posiadające gen APOE4 gorzej go metabolizują. Będą one miały znacznie zwiększone ryzyko chorób sercowo naczyniowych spożywając jajka niż osoby nieposiadające tego genu.
⚠️ U osób z hipercholesterolemią także wskazane jest ograniczenie przyjmowanego cholesterolu.
🤔 Jednoznacznej odpowiedzi na to ile jajek jeść tygodniowo nie będzie.
👍 Dla osób zdrowych Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej poleca 7 jaj tygodniowo.
🔄 3 Można odróżnić jajko ugotowane od surowego
🥚 Kładziemy jajka na stole i wprawiamy w rotację
💨 Gotowane jajko kręci się szybko, surowe trochę wolniej i szybciej się zatrzyma
🥚💧 4 Można sprawdzić bez rozbijania czy jajko jest świeże
🌊 Wystarczy zanurzyć jajka w szklance z wodą.
⬇️ Świeże pozostaje na dnie, starsze lekko się unosi, zepsute wypływa na powierzchnię, lub jest tuż pod nią.
🥚🍳 5 Więcej białka znajduje się w żółtku jaja (15 gram) niż w białku (10 gram).
Potrzebujesz porady żywieniowej? 📩
Skontaktuj się: trenerindywidualny.mgreg@gmail.com