5 faktów o jajkach, które musisz znać! 

 5 faktów o jajkach, które musisz znać! 

f11

🍳 5 faktów o jajkach, które musisz znać! 🐣

🥚 1 Średnie jajko waży 50 gram i dostarcza 70 kcal w tym 13 gram pełnowartościowego białka.

🔎 Białko jaja kurzego jest białkiem wzorcowym co znaczy, że zawiera komplet aminokwasów w idealnych ilościach dla całkowitego przyswojenia przez organizm.

🥚❓ 2 Ile jajek jeść tygodniowo?

🚫 Jajka zostały owiane złą sławą ze względu na zwiększanie stężenia cholesterolu LDL i zwiększanie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

💡 Jak jest naprawdę?

🧬 Jajko rzeczywiście podnosi poziom cholesterolu LDL, ale średnio tylko o 5,6 mg/dl.

🔑 U 1/4 populacji wzrost poziomu cholesterolu LDL będzie jednak znacznie wyższy i nazywa się je hyper-responders.

🔄 Różnimy się także metabolizmem cholesterolu. Osoby posiadające gen APOE4 gorzej go metabolizują. Będą one miały znacznie zwiększone ryzyko chorób sercowo naczyniowych spożywając jajka niż osoby nieposiadające tego genu.

⚠️ U osób z hipercholesterolemią także wskazane jest ograniczenie przyjmowanego cholesterolu.

🤔 Jednoznacznej odpowiedzi na to ile jajek jeść tygodniowo nie będzie.

👍 Dla osób zdrowych Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej poleca 7 jaj tygodniowo.

🔄 3 Można odróżnić jajko ugotowane od surowego

🥚 Kładziemy jajka na stole i wprawiamy w rotację

💨 Gotowane jajko kręci się szybko, surowe trochę wolniej i szybciej się zatrzyma

🥚💧 4 Można sprawdzić bez rozbijania czy jajko jest świeże

🌊 Wystarczy zanurzyć jajka w szklance z wodą.

⬇️ Świeże pozostaje na dnie, starsze lekko się unosi, zepsute wypływa na powierzchnię, lub jest tuż pod nią.

🥚🍳 5 Więcej białka znajduje się w żółtku jaja (15 gram) niż w białku (10 gram).

Potrzebujesz porady żywieniowej? 📩

Skontaktuj się: trenerindywidualny.mgreg@gmail.com