Prawda o diecie Dukana.

Prawda o diecie Dukana.

Osoby borykające się z otyłością, w dążeniu do utraty wagi bezmyślnie skłaniają się do stosowania różnych diet. Jedną z nich jest dieta dr Dukana – najbardziej znana i powszechnie stosowana dieta na świecie. Znalazła ona swoich zwolenników również w środowisku polskich aktorów oraz największych gwiazd Hollywood.

Dieta Dukana charakteryzuje się połączeniem wysokiej ilości białka i niskiej zawartości węglowodanów w produktach spożywczych. Dieta ta realizowana jest w czterech konkretnych krokach. W pierwszym etapie ograniczamy się do spożycia białka, tłuszcze i węglowodany całkowicie eliminujemy z diety. Głównymi produktami, które należy uwzględnić na tym etapie są: kurczak, indyk, jaja, ryby, beztłuszczowe sery i jogurty, mleko odtłuszczone, itp. W drugiej fazie do spożywanych białek dorzucamy warzywa, takie jak: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, fasolka szparagowa, pieczarki, szpinak i pomidory. Warzywa te gotujemy lub spożywamy jako surowe. Na tym etapie należy powstrzymać się od jedzenia smażonych posiłków, gdyż jest to najważniejszy i kluczowy moment w diecie. Trzeci etap charakteryzuje się dużym naciskiem na spożywanie owoców, białek i warzyw, dodatkowo można jeść jedną porcję węglowodanów tygodniowo. Produkty, które można umieścić w trzecim etapie to m.in.: ryż, masło, makarony, pieczywo pełnoziarniste. Ostatni etap to koncentracja na stabilizacji i utrwaleniu wagi po procesie odchudzania. W tej fazie można spożywać ograniczone ilości ulubionych dań, jednak warunkiem jest spożywanie raz w tygodniu wyłącznie białka (tak samo jak w poprzednich fazach).

Dieta Dukana nie jest naukowo przebadanym sposobem na redukcję masy ciała, należy mieć zatem na uwadze wszystkie możliwe skutki uboczne. Analizując informacje zawarte z opisie diety oraz zwracając uwagę zarówno na opinie osób stosujących dietę, jak i lekarzy czy dietetyków, nie można pominąć działań niepożądanych.

Skutkami ubocznymi stosowania diety proteinowej mogą być:

  • uszkodzenie nerek i wątroby – nadmierna ilość białka powoduje zwiększone wytwarzanie mocznika i amoniaku, co znacznie obciąża obydwa narządy.
  • nieświeży oddech – jest to znany efekt uboczny stosowania diet, które wywołują ketozę.
  • rozwój osteoporozy –  wzmożona praca nerek i zwiększona filtracja powodują utratę wapnia z kośćca, co może doprowadzić do osteoporozy.
  • zaburzenia wodno-elektrolitowe – niedobór sodu i potasu może prowadzić do zaburzeń równowagi elektrolitowej.
  • nadmiar cholesterolu – odkładanie się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych co jest spowodowane deregulacją organizmu.

Trener Osobisty, Trener przygotowania motorycznego, Warszawa

fitness klub Ursynów

Daniel Tarnawski