Zakwaszenie organizmu, czyli zakłócenie jego bilansu kwasowo-zasadowego, wpływa niekorzystnie na zdrowie, obniża ogólną sprawność i możliwości wysiłkowe. Powodem podniesienia stężenia kwasów we krwi jest nadmiar spożywanych produktów kwasotwórczych, brak aktywności fizycznej lub jej nadmierna intensywność, stres, niektóre rodzaje leków oraz diety odchudzające. Zakwaszenie organizmu jest jednym z najczęstszych problemów wśród sportowców ze względu na nadmierny wysiłek i zbyt duże ilości spożywanego białka. Nadmierne zakwaszenie obniża wytrzymałość, zmniejsza siłę mięśni i hamuje ich przyrost. Kwasy przyspieszają starzenie się tkanek. Zakwaszony organizm stara się magazynować wodę w celu zmniejszenia ich stężenia, co powoduje bóle i opuchlizny. Długotrwałe zakwaszenie prowadzi do nadciśnienia, zwyrodnienia stawów, miażdżycy, cukrzycy i wielu innych dolegliwości od ogólnego zmęczenia do depresji. Kwaśne środowisko sprzyja też rozwojowi komórek rakowych.
Bilans kwasowo-zasadowy (pH) jest zależny głównie od odżywiania. Kwasotwórcze są produkty bogate w białka zwierzęce (w tym mięso i jaja), węglowodany (cukier, mąka, makarony, jasny ryż), tłuszcze zwierzęce, a także alkohol, kawa, nikotyna, napoje gazowane i herbaty za wyjątkiem zielonej.
W wypadku wystąpienia zakwaszenia organizm wyraźnie daje o tym znać. Oznakami tego stanu są bóle głowy, przewlekłe bóle stawów i kręgosłupa, ciemne kręgi pod oczami, problemy z układem pokarmowym, wypryski skórne, zakażenia grzybicze, wypadanie włosów, nieprawidłowe ukrwienie kończyn, uczucie goryczy w ustach. Zakwaszenie ma swój udział w większości chorób przewlekłych. Wyzwala ich objawy, bądź jest efektem uszkodzenia komórek. Niektóre z nich to osteoporoza, reumatyzm, dna moczanowa, choroby pęcherzyka żółciowego, cukrzyca, kamienie nerkowe, nadciśnienie, zwapnienie, zawał serca. Zakwaszenie organizmu jest również przyczyną osłabienia bariery immunologicznej organizmu.
Na bilans pH krwi ma wpływ zawartość pierwiastków dostarczanych w pożywieniu. Jeżeli są wśród nich sód, magnez, potas i wapń – sprzyja to powstawaniu zasad. Prawidłowa dieta powinna być bogata w alkalizujące warzywa i owoce. Szczególnie zalecane są buraki, marchew, żółte pomidory, seler, wszystkie rośliny zielone, miód oraz wypijanie dużych ilości wody mineralnej bez gazu.
Duże znaczenie ma również stopniowe zwiększanie intensywności treningu i pilnowanie odpowiednio długiego okresu regeneracji. Osoby pragnące utrzymać wysoką wydolność treningową powinny skupić się na zwiększonej podaży płynów, minerałów i witamin, szczególnie po wysiłku fizycznym.
Niekorzystne skutki zakwaszenia organizmu.
Zakwaszenie organizmu, czyli zakłócenie jego bilansu kwasowo-zasadowego, wpływa niekorzystnie na zdrowie, obniża ogólną sprawność i możliwości wysiłkowe. Powodem podniesienia stężenia kwasów we krwi jest nadmiar spożywanych produktów kwasotwórczych, brak aktywności fizycznej lub jej nadmierna intensywność, stres, niektóre rodzaje leków oraz diety odchudzające. Zakwaszenie organizmu jest jednym z najczęstszych problemów wśród sportowców ze względu na nadmierny wysiłek i zbyt duże ilości spożywanego białka. Nadmierne zakwaszenie obniża wytrzymałość, zmniejsza siłę mięśni i hamuje ich przyrost. Kwasy przyspieszają starzenie się tkanek. Zakwaszony organizm stara się magazynować wodę w celu zmniejszenia ich stężenia, co powoduje bóle i opuchlizny. Długotrwałe zakwaszenie prowadzi do nadciśnienia, zwyrodnienia stawów, miażdżycy, cukrzycy i wielu innych dolegliwości od ogólnego zmęczenia do depresji. Kwaśne środowisko sprzyja też rozwojowi komórek rakowych.
Bilans kwasowo-zasadowy (pH) jest zależny głównie od odżywiania. Kwasotwórcze są produkty bogate w białka zwierzęce (w tym mięso i jaja), węglowodany (cukier, mąka, makarony, jasny ryż), tłuszcze zwierzęce, a także alkohol, kawa, nikotyna, napoje gazowane i herbaty za wyjątkiem zielonej.
W wypadku wystąpienia zakwaszenia organizm wyraźnie daje o tym znać. Oznakami tego stanu są bóle głowy, przewlekłe bóle stawów i kręgosłupa, ciemne kręgi pod oczami, problemy z układem pokarmowym, wypryski skórne, zakażenia grzybicze, wypadanie włosów, nieprawidłowe ukrwienie kończyn, uczucie goryczy w ustach. Zakwaszenie ma swój udział w większości chorób przewlekłych. Wyzwala ich objawy, bądź jest efektem uszkodzenia komórek. Niektóre z nich to osteoporoza, reumatyzm, dna moczanowa, choroby pęcherzyka żółciowego, cukrzyca, kamienie nerkowe, nadciśnienie, zwapnienie, zawał serca. Zakwaszenie organizmu jest również przyczyną osłabienia bariery immunologicznej organizmu.
Na bilans pH krwi ma wpływ zawartość pierwiastków dostarczanych w pożywieniu. Jeżeli są wśród nich sód, magnez, potas i wapń – sprzyja to powstawaniu zasad. Prawidłowa dieta powinna być bogata w alkalizujące warzywa i owoce. Szczególnie zalecane są buraki, marchew, żółte pomidory, seler, wszystkie rośliny zielone, miód oraz wypijanie dużych ilości wody mineralnej bez gazu.
Duże znaczenie ma również stopniowe zwiększanie intensywności treningu i pilnowanie odpowiednio długiego okresu regeneracji. Osoby pragnące utrzymać wysoką wydolność treningową powinny skupić się na zwiększonej podaży płynów, minerałów i witamin, szczególnie po wysiłku fizycznym.
Trening przygotowania motorycznego, Warszawa
fitness klub Ursynów