Woda jest niezbędna do życia, stanowi ponad 60% masy ludzkiego ciała. Dla zachowania zdrowia konieczne jest utrzymanie tej wartości na względnie stałym poziomie. Z natury jest on osobniczo zmienny i podlega różnym czynnikom. Najistotniejsze z nich to budowa ciała, wiek, dieta, środowisko geograficzne. Ludzie starsi mają słabszą zdolność kontrolowania równowagi płynów w organizmie, mniej odczuwają pragnienie i należą do grupy osób szczególnie narażonych na odwodnienie.
Wbrew pozorom bardzo łatwo o odwodnienie. Pragnieniem, które jest dla nas sygnałem do uzupełnienia zasobów wody, pojawia się zazwyczaj dopiero, gdy jej poziom w organizmie spadnie o ok. 4 – 5% poniżej normy. Tak zmiana jest bardzo duża. Przedtem odczuwamy najczęściej głód o bliżej nie sprecyzowanym charakterze. Większość osób traktuje to uczucie jako autentyczne i sięga wtedy po chipsy, batoniki, cokolwiek, najczęściej niezbyt zdrowego. Spożywanie „na wyrost” większych ilości wody zapobiega temu zjawisku, a dodatkowo zabezpiecza nasz organizm przed odwodnieniem.
Rola wody w organizmie jest bardzo różnorodna. Przede wszystkim transportuje składniki odżywcze do komórek i wspomaga absorbcję substancji pokarmowych. Spowalnia procesy starzenia, wspomaga pozbywanie się z organizmu toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Profilaktyczne picie wody zapobiega artretyzmowi; bóle stawów można złagodzić dostarczając do organizmu więcej wody. Skutkiem odwodnienia mogą być migreny, stany zapalne oczu i sine kręgi pod oczami. W wypadku astmy konieczne jest picie dużych ilości wody, tak by utrzymać ścianki pęcherzyków płucnych w stanie odpowiedniego nawilżenia. Zmniejsza to ilość ataków. Spożywanie wody normalizuje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu. Rozwój cukrzycy starczej może być powodowany długotrwałym niedoborem wody. Przyjmowanie odpowiedniej ilości wody ma szczególne znaczenie we wczesnych stadiach choroby. Picie wody zapobiega zgadze i dolegliwościom żołądkowym. Woda jest bazowym czynnikiem umożliwiającym odkwaszanie organizmu. Zalecane dzienne spożycie wody to ok. 2 litrów, ale osoby trenujące intensywnie powinny jej pić nawet 3 krotnie więcej.
Często zdarza się, że zamiast wody pijemy jej niezbyt zdrowe namiastki takie jak słodkie napoje gazowane, kawa, słodka herbata, alkohol. Napoje te często odwadniają organizm. Słodzone herbaty ziołowe kompletnie tracą swe właściwości. Kawa poza odwadnianiem wypłukuje mikroelementy z organizmu (warto jednak pamiętać, że kawa spożywana w umiarkowych ilościach ma również dobre właściwości). Alkohol blokuje wchłanianie wielu istotnych witamin i obniża syntezę białek nawet o 20%.
Picie wody a odchudzanie
Kto się odchudza musi dużo pić, by przyspieszyć przemianę materii. U osób nie przestrzegających tej zasady zaburzone zostaje trawienie i przemiana tłuszczowa. Kwasy tłuszczowe, opuszczające komórki tłuszczowe, muszą zostać przetransportowane krwiobiegiem do ośrodków spalania. Niedobór wody znacznie utrudnia to zadanie, gdyż krew staje się wtedy zbyt gęsta: kwasy tłuszczowe transportowane są znacznie wolniej, problem z dotarciem do celu mają także krwinki, które przenoszą niezbędny dla przemian tłuszczowych tlen. Mniejsza intensywność przemian tłuszczowych to wzrost tempa przemian cukrów, większe zużycie cukrów to późniejszy wzrost łaknienia. Nienawodniony organizm magazynuje więcej tłuszczu, w przybliżeniu o kilogram rocznie.
Osoby odchudzające silniej zakwaszają swój organizm. Woda jest wtedy niezbędna do przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej Warto pić przed jedzeniem. U osób z problemem nadwagi występują zaburzenia łaknienia. Osoby te pomimo zaspokojenia głodu, wciąż go odczuwają i chcą jeść więcej. Dwie szklanki wody kilkanaście minut przed posiłkiem znacznie to uczucie redukują.
Zalecam stałe noszenie ze sobą butelki wody i częste jej popijanie małymi łykami. Pierwsze dwa dni to częstsze wizyty w toalecie, ale potem wszystko się normuje a my zyskujemy lepsze samopoczucie.
Dlaczego warto pić wodę?
Woda jest niezbędna do życia, stanowi ponad 60% masy ludzkiego ciała. Dla zachowania zdrowia konieczne jest utrzymanie tej wartości na względnie stałym poziomie. Z natury jest on osobniczo zmienny i podlega różnym czynnikom. Najistotniejsze z nich to budowa ciała, wiek, dieta, środowisko geograficzne. Ludzie starsi mają słabszą zdolność kontrolowania równowagi płynów w organizmie, mniej odczuwają pragnienie i należą do grupy osób szczególnie narażonych na odwodnienie.
Wbrew pozorom bardzo łatwo o odwodnienie. Pragnieniem, które jest dla nas sygnałem do uzupełnienia zasobów wody, pojawia się zazwyczaj dopiero, gdy jej poziom w organizmie spadnie o ok. 4 – 5% poniżej normy. Tak zmiana jest bardzo duża. Przedtem odczuwamy najczęściej głód o bliżej nie sprecyzowanym charakterze. Większość osób traktuje to uczucie jako autentyczne i sięga wtedy po chipsy, batoniki, cokolwiek, najczęściej niezbyt zdrowego. Spożywanie „na wyrost” większych ilości wody zapobiega temu zjawisku, a dodatkowo zabezpiecza nasz organizm przed odwodnieniem.
Rola wody w organizmie jest bardzo różnorodna. Przede wszystkim transportuje składniki odżywcze do komórek i wspomaga absorbcję substancji pokarmowych. Spowalnia procesy starzenia, wspomaga pozbywanie się z organizmu toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Profilaktyczne picie wody zapobiega artretyzmowi; bóle stawów można złagodzić dostarczając do organizmu więcej wody. Skutkiem odwodnienia mogą być migreny, stany zapalne oczu i sine kręgi pod oczami. W wypadku astmy konieczne jest picie dużych ilości wody, tak by utrzymać ścianki pęcherzyków płucnych w stanie odpowiedniego nawilżenia. Zmniejsza to ilość ataków. Spożywanie wody normalizuje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu. Rozwój cukrzycy starczej może być powodowany długotrwałym niedoborem wody. Przyjmowanie odpowiedniej ilości wody ma szczególne znaczenie we wczesnych stadiach choroby. Picie wody zapobiega zgadze i dolegliwościom żołądkowym. Woda jest bazowym czynnikiem umożliwiającym odkwaszanie organizmu. Zalecane dzienne spożycie wody to ok. 2 litrów, ale osoby trenujące intensywnie powinny jej pić nawet 3 krotnie więcej.
Często zdarza się, że zamiast wody pijemy jej niezbyt zdrowe namiastki takie jak słodkie napoje gazowane, kawa, słodka herbata, alkohol. Napoje te często odwadniają organizm. Słodzone herbaty ziołowe kompletnie tracą swe właściwości. Kawa poza odwadnianiem wypłukuje mikroelementy z organizmu (warto jednak pamiętać, że kawa spożywana w umiarkowych ilościach ma również dobre właściwości). Alkohol blokuje wchłanianie wielu istotnych witamin i obniża syntezę białek nawet o 20%.
Picie wody a odchudzanie
Kto się odchudza musi dużo pić, by przyspieszyć przemianę materii. U osób nie przestrzegających tej zasady zaburzone zostaje trawienie i przemiana tłuszczowa. Kwasy tłuszczowe, opuszczające komórki tłuszczowe, muszą zostać przetransportowane krwiobiegiem do ośrodków spalania. Niedobór wody znacznie utrudnia to zadanie, gdyż krew staje się wtedy zbyt gęsta: kwasy tłuszczowe transportowane są znacznie wolniej, problem z dotarciem do celu mają także krwinki, które przenoszą niezbędny dla przemian tłuszczowych tlen. Mniejsza intensywność przemian tłuszczowych to wzrost tempa przemian cukrów, większe zużycie cukrów to późniejszy wzrost łaknienia. Nienawodniony organizm magazynuje więcej tłuszczu, w przybliżeniu o kilogram rocznie.
Osoby odchudzające silniej zakwaszają swój organizm. Woda jest wtedy niezbędna do przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej Warto pić przed jedzeniem. U osób z problemem nadwagi występują zaburzenia łaknienia. Osoby te pomimo zaspokojenia głodu, wciąż go odczuwają i chcą jeść więcej. Dwie szklanki wody kilkanaście minut przed posiłkiem znacznie to uczucie redukują.
Zalecam stałe noszenie ze sobą butelki wody i częste jej popijanie małymi łykami. Pierwsze dwa dni to częstsze wizyty w toalecie, ale potem wszystko się normuje a my zyskujemy lepsze samopoczucie.
Trener Osobisty, Warszawa
fitness klub Ursynów