Probiotyki – korzyści zdrowotne.

probiotyki

Probiotyki – korzyści zdrowotne.

Probiotyki to żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza.

Korzyści ze stosowania probiotyków:

  1. Zmniejszenie masy ciała
  2. Zwiększenie odporności
  3. Zmniejszenie częstości występowania biegunki spowodowanej antybiotykami
  4. Skrócenie czasu trwania infekcji, biegunek wirusowych i bakteryjnych
  5. Prewencja zatruć pokarmowych (np. biegunka podróżnych)
  6. Poprawa komfortu trawiennego (np. w zespole jelita drażliwego)
  7. Zapobieganie zaparciom
  8. Pomoc w trawieniu laktozy
  9. Poprawa wchłaniania składników mineralnych (np. żelaza)
  10. Zmniejszenie poziomu cholesterolu
  11. Prewencja nowotworów
  12. I wiele, wiele więcej

Nie wszystkie korzyści zapewnia jeden probiotyk, dla pożądanego efektu należy dobrać odpowiedni szczep!

Cechy dobrego probiotyku:

  1. Określony rodzaj, gatunek i szczep. Przykład: probiotyk Lactobacillus plantarum DR7 będzie miał rodzaj-Lactobacillus, gatunek-plantarum, szczep-DR7. Oznaczenie szczepu jest bardzo istotne, bo różne szczepy tego samego gatunku mogą wywierać odmienny efekt na organizm (np. Lactobacillus plantarum DR7 będzie miał inne właściwości niż Lactobacillus plantarum 299v).
  2. Dawka probiotyku mająca potwierdzoną skuteczność w badaniach. Probiotyk spożywany w wyższej dawce niekoniecznie przyniesie większe korzyści.

Mgr Michał Gregorczuk

trenerindywidualny.mgreg@gmail.com