Wartościowa ryba – łosoś.

Wartościowa ryba – łosoś.

„Nie ma ryby bez ości i człowieka bez wad” – głosi przysłowie norweskie. Ale czy jest ryba bez wad? Moim zdaniem jest to łosoś. Łosoś jest najbardziej odżywczą rybą. Zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób. Ponadto łosoś jest po prostu smaczny.

Wartości odżywcze

  • Kwasy omega 3

Zawiera 2300 mg kwasów omega 3 w 100 g, w tym 1800 mg kwasów EPA i DHA. Już taka ilość zapewnia dzienne zapotrzebowanie.

  • Białko

Jest świetnym źródłem białka, zawiera 25 g białka w 100 g.

  • Witamina D

Zawiera 526 IU witaminy D w 100g. Witamina D jest najbardziej niedoborową witaminą. Oprócz wystawiania się na światło słoneczne warto zadbać o jej podaż w diecie.

  • Witaminy z grupy B

3,05 µg witaminy B12 w 100 g zapewnia dzienne zapotrzebowanie. 10 mg witaminy B3 w 100 g zapewnia około 63% dziennego zapotrzebowania. 0,94 mg witaminy B6 w 100 g zapewnia około 56% dziennego zapotrzebowania.

  • Selen

46,8 µg selenu w 100 g zapewnia około 75% dziennego zapotrzebowania.

  • Potas

628 mg potasu w 100 g zapewnia około 13% dziennego zapotrzebowania.

Pochodzenie

Przy wyborze łososia sprawdź na opakowaniu, lub zapytaj sprzedawcę o jego pochodzenie. Łosoś dziki (z połowów) będzie miał lepszy skład od łososia hodowlanego. Najlepszy będzie łosoś odłowiony z obszaru oceanu Atlantyckiego, gdyż te wody uznawane są za najczystsze.

Zamiennik

Zamiennikiem łososia może być pstrąg tęczowy. W wyglądzie i w smaku praktycznie nie różni się od łososia i jest średnio 2 razy tańszy. Dlaczego więc nie jest bardziej wartościowym produktem? Łosoś ma średnio prawie 3 razy więcej kwasów omega 3 niż pstrąg tęczowy.

mgr Michał Gregorczuk
dietetyk, trener personalny