Kwas mlekowy (mleczan).

Kwas mlekowy (mleczan).

Jest procesem przemian kwasu cytrynowego, zachodzących przede wszystkim w mięśniach naszego organizmu. Kwas mlekowy powstaje wtedy, gdy nie ma dostatecznej dostępności tlenu w komórkach, a organizm poddawany jest obciążeniu. Negatywne, w sensie mechanicznym, działanie kwasu mlekowego oznacza przede wszystkim upośledzenie mechanizmu skurczowego mięśni, aż do całkowitego jego zaniku. Kwas mlekowy ma jednak dla wielu narządów istotne znaczenie; stanowi źródło energetyczne dla mięśnia sercowego i przepony, jest również naturalnym czynnikiem ograniczającym nadmierne przeciążenie organizmu. W czasie wysiłków wytrzymałościowych o długim okresie trwania (np. maratonu) tempo pojawiania się kwasu mlekowego w mięśniach jest głównym czynnikiem decydującym o wynikach sportowych. Z kolei zdolność do jego produkcji i tolerancji jego obecności oznacza wysoką wydolność anaerobową i charakteryzuje przedstawicieli dyscyplin szybkościowo-wytrzymałościowych (np. bieg na 400 m). W sportach wytrzymałościowych najczęściej pojawia się on w kontekście oznaczania progu przemian anaerobowych.

Trener personalny, Trener przygotowania motorycznego, Warszawa
fitness klub Ursynów

dr Bogdan Krauss