JAGODY GOJI – CZERWONE DIAMENTY.

Goji berry jest uznawana za jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Ta słynna jagoda, której właściwości znane są w Azji od tysięcy lat wyrasta na wzgórzach i dolinach Mongolii, Chin oraz Tybetu. Krzewy na których wyrastają jagody Goji wznoszą się na wysokość 1-3 m, a ich owoce mają długość około 2 cm. Posiadają charakterystyczny słodkawy smak, można je spożywać prosto z drzewa jak i są dostępne w wersji suszonej.

Idealny owoc

Porównując jagody Goji z innym owocami posiadają w swoim składzie zdecydowanie najwięcej składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Świeże owoce zawierają najwięcej, β-karotenu, zeaksantyny, ryboflawiny, selenu, żelaza, wapnia, cynku oraz potasu. Mają go 3 razy więcej niż szpinak. Posiadają w swoim składzie także wartościowe witaminy: C (50 razy więcej niż pomarańcza), E oraz witaminy z grupy B(B1, B2, B6).

Jagody są bogatym źródłem karetonoidów, między innymi beta-karotenu. Jego ilość jest zdecydowanie większa niż w marchewce i w każdym innym pożywieniu. Warto zaznaczyć, że zawierają w sobie ogromną ilość antyoksydantów, których regularne spożywanie wspomaga regenerację oraz odbudowę nowych komórek organizmu. Chronią organizm przed negatywnymi skutkami niszczenia komórek przez wolne rodniki.

Wysoka zawartość błonnika pokarmowego, pomaga w uregulowaniu pracy układu pokarmowego, co jest szczególnie polecane osobom na diecie oraz z problemami metabolicznymi.

W Polsce nasiona jagód Goji najczęściej spotykane są w postaci suszonej (wielkość podobna do rodzynek). Ich słodki smak jest doskonałym dodatkiem do sałatek, ciast ale także musli. Dzienna zalecana porcja wynosi około 5-15 gram suszonych owoców.

Trener personalny, Warszawa
fitness klub Ursynów