Arginina.

Arginina jest to aminokwas endogenny tzn. że wytwarzana jest ona w naszym organizmie. Jest ona składnikiem białek jąder komórkowych i komórek rozrodczych. Wraz z wiekiem zdolność do produkcji argininy maleje.

Produkty, które powstają z argininy to:

• substancje sygnałowe komórek – tlenek azotu, kwas glutaminowy
• agmatyna; związek niezbędny w syntezie tlenku azotu, który:
• rozkurcza mięśnie gładkie oraz zmniejsza lepkość ścian naczyń krwionośnych (powoduje to spadek ciśnienia tętniczego) ,
• zwiększa odporność organizmu,
• zwiększa efektywność wysiłku,
• zwiększa poziom wydzielania hormonów,

Arginina ma także jeszcze inne zalety:

◦ przyspiesza gojenie się ran, skraca okres rekonwalescencji przy złamaniach, stłuczeniach i oparzeniach
◦ aktywuje system immunologiczny
◦ działa jako przeciwutleniacz

Nie wszyscy jednak mogą ją suplementować, w dużych dawkach może być ona wręcz niebezpieczna. Nie powinni jej stosować cukrzycy gdyż podnosi poziom glukozy we krwi. U osób z chorą wątrobą zaburza stężenie potasu. Arginina ma wpływ na kwasowość żołądka (podnosi ją) co sprawia, że mogą pojawić się problemy z układem trawiennym.

Produkty bogate w argininę to:

• przetwory mleczne
• mięso drobiowe, ryby (łosoś, halibut)
• orzechy, płatki owsiane, soja, słonecznik

fitness klub Ursynów Warszawa

Zumba Ursynów