X

Wypełnij formularz by otrzymać kupon










Oświadczam, że zapoznałem/am się i akceptuję treść regulaminu klubu oraz wyrażam, zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Trenerindywidualny.pl Sp. Z o.o. ul Ciszewskiego 15 w Warszawie, celem realizacji umowy w zakresie świadczenia usług przez klub.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Trenerindywidualny.pl Sp.z o.o. w Warszawie w celach marketingowych.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mailowy informacji handlowych wysyłanych przez Trenerindywidualny.pl Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie w imieniu spółki, bądź na zlecenie jej partnerów biznesowych.

Dieta, a grupa krwi.

dieta a grupa krwiCzęsto zadajemy sobie pytanie jak to się dzieje, iż pomimo stosowania takiego samego rodzaju diet i zaleceń treningowych jak nasi znajomi, oni stają się szczuplejsi, a my się nie zmieniamy - nam ubywa jedynie energii i chęci do ćwiczeń.

Okazuje się, że wyjaśnieniem może być grupa krwi. Osoba z grupą krwi „0” ma odmienne zapotrzebowanie na produkty żywieniowe niż osoba z grupą krwi „B”, a czynniki determinujące jej zdrowie, odporność na stres i ogólne samopoczucie są zgoła odmienne. Dla przykładu: „Zerówkom” odchudzający, zasadowy kalafior (zawierający witaminy C, K, B1, B2, B6, PP, magnez, potas, wapń, fluor, cynk i jod) blokuje działanie hormonów tarczycy, zakłócając produkcję insuliny i spowalniając tym samym metabolizm…

Poniżej przedstawię krótki przekrój cechujący odżywianie dla czterech grup krwi.

Grupa „0” – łowcy

U tych osób najkorzystniejsze dla utraty wagi są produkty zawierające jod oraz witaminy z grupy B. Polepszają one działanie tarczycy i wspomagają metabolizm. Do produktów tych należą: ryby (dorsz, halibut, jesiotr) i owoce morza, wątroba, jagnięcina, cielęcina, baranina, sól jodowana, kelp. Osoby z grupą krwi „O” ze względu na wysoki poziom kwasu żołądkowego łatwo przyswajają chude mięso.
Produkty niekorzystne, zaburzające metabolizm i gospodarkę hormonalną to: wieprzowina, pszenica, kukurydza, kapusta, brukselka, kalafior, gorczyca, fasola i soczewica oraz wszelkie produkty mleczne. Ze względu na problem z krzepliwością krwi niewskazane jest przyjmowanie syntetycznych witamin z grupy A i E.
Ze względu na nieuregulowaną pracę tarczycy, „Zerówki” mają tendencję do zatrzymywania płynów w organizmie i przyrostów na wadze.

Grupa „A” – rolnicy

Ze względu na swą rolniczą przeszłość, najlepiej się czuje na dietach wegetariańskich. Odstawienie wszelkich toksyn oraz mięsa powoduje szybkie spadki na wadze. Pożywienie pochodzenia zwierzęcego spowalnia u Nich metabolizm, gdyż organizm odkłada je w postaci tłuszczu. Niewskazane są produkty mleczne,  których nadużywanie może prowadzić nawet do chorób serca i cukrzycy. Produkty pszeniczne są dobrze przyswajalne lecz ich nadmiar zakwasza mięśnie. Żywność, która sprzyja spadkom masy ciała u osób z grupą krwi „A” to:  warzywa, oleje roślinne, kasze i produkty zbożowe, produkty sojowe, orzechy włoskie i arachidowe, ananas, śliwki, jeżyny, jagody. Produkty powodujące zaburzenie metabolizmu i w konsekwencji zwiększenie masy ciała to: mięso, nabiał, fasola, pszenica. Niewskazana jest również papryka, ziemniaki i pomidory. Szkodliwa jest nadmiernie przerobiona i przetworzona żywność. Cechą osób tej grupy krwi jest zmniejszona produkcja soków żołądkowych a tym samym wolniejsze trawienie. Złe odżywianie może doprowadzić do zaburzeń gastrycznych,  wysokiego poziomu cholesterolu i miażdżycy, a także zaburzeń funkcjonowania wątroby i woreczka żółciowego. Grupa krwi „A” ma wrodzone predyspozycje do większości chorób cywilizacyjnych w tym również nowotworów.

Grupa krwi „B”- koczownicy.

Dobrze przyswajają nabiał i mięso, które skutecznie zwiększają ich metabolizm. Podobne działanie mają także zielone warzywa, wątroba oraz herbata z lukrecji. Osoby z grupą krwi „B” zaczynają tyć, gdy spożywają produkty hamujące wydolność insulinową i funkcje wątroby. Są to: kukurydza, orzeszki ziemne, soczewica, sezam, pszenica. Produkty te wpływają na efektywność metabolizmu, wywołując zmęczenie, zatrzymanie płynów i niebezpieczne spadki cukru we krwi po posiłku. Produkty pszenne odkładają się u tych osób w postaci tłuszczu. Kurczaki, zawierające lektyny, aglutynują krew grupy „B” w tkance mięśniowej, co może prowadzić nawet do wylewów. Jeśli nie chcemy eliminować całkowicie drobiu, zastąpmy kurczaki indykami.
Osoby z grupą krwi „B” podatne są na infekcje wirusowe, choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, choroby układu krążenia oraz syndrom chronicznego zmęczenia. Często występuje u nich alergia na spożyty pokarm (głównie na mięso kurczaka, pszenicę i kukurydzę).

Grupa krwi „AB”

Jest najmłodsza, a co za tym idzie najbardziej przystosowana do współczesnych warunków życia. Istnieje od około 12-stu wieków i powstała na skutek wymieszania ludności z grupą krwi „A” i „B”. Grupa ta najlepiej chudnie przy spożywaniu produktów regulujących produkcję insuliny oraz stymulujących perystaltykę jelit. Są to ryby i owoce morza, tofu, zielone warzywa i ananasy. Dość dobrze przyswaja nabiał, indyki i jagnięcinę. Żywność źle trawiona, spowalniająca tempo metabolizmu i zakłócająca wydajność insulinową to: czerwone mięso, fasola, nasiona, kukurydza, pszenica, gryka. Grupa „AB” ma zmniejszoną odporność na wiele chorób, jej układ immunologiczny reaguje negatywnie na wszystko to, na co reagują grupy krwi „A” i „B”. U grupy tej często stwierdza się choroby układu sercowo-naczyniowego, astmę czy cukrzycę. Sporym problemem jest zmniejszone wydzielanie soków żołądkowych. Możemy mieć z tego powodu do czynienia z  zapaleniem woreczka żółciowego czy zaburzeniem funkcjonowania układu krwionośnego. Grupa „AB” ma niestety także skłonność (choć mniejszą niż grupa „A”) do nowotworów.

Trener personalny,
Warszawa
fitness klub Ursynów
 

UMÓW SIĘ NA PIERWSZY, DARMOWY TRENING PERSONALNY

+
ogólnorozwojowy sylwetkowy
rehabilitacyjny po kontuzji motoryczny
pod kątem innego sportu
nasz karnet karta MultiSport
fitprofit ok system sam trening z wejściem
Zapoznałem się i akceptuję regulamin treningów personalnych.