X

Wypełnij formularz by otrzymać kupon










Oświadczam, że zapoznałem/am się i akceptuję treść regulaminu klubu oraz wyrażam, zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Trenerindywidualny.pl Sp. Z o.o. ul Ciszewskiego 15 w Warszawie, celem realizacji umowy w zakresie świadczenia usług przez klub.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Trenerindywidualny.pl Sp.z o.o. w Warszawie w celach marketingowych.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mailowy informacji handlowych wysyłanych przez Trenerindywidualny.pl Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie w imieniu spółki, bądź na zlecenie jej partnerów biznesowych.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie.

 
witaminyW przeciwieństwie do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach nasz organizm nie jest w stanie gromadzić witamin rozpuszczalnych w wodzie, dlatego należy je uzupełniać codziennie w naszej diecie. Nadmiar witamin usuwany jest wraz z moczem, więc ryzyko przedawkowania jest bardzo niskie.  Do witamin rozpuszczalnych w wodzie należą witaminy z grupy B oraz C.

WITAMINY GRUPY B

Tiamina (B1) - 
jest niezbędna w metabolizmie węglowodanów i w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Wspomaga proces gojenia się ran oraz uśmierza ból. Głównym źródłem witaminy B1 są produkty zbożowe, chleb, czerwone mięso, brązowy ryż i jajka

Ryboflawina (B2) - 
bierze udział w końcowych etapach niektórych reakcji metabolicznych, odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymaniu zdrowej skóry, błon śluzowych, osłonek nerwów, rogówki. Ryboflawina jest niezwykle ważna w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku. Jej źródłem są produkty mleczne, pełne ziarna, groch.

Niacyna (B3) 
- odpowiedzialna za prawidłowy metabolizm pokarmów, pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry. Ma istotny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego oraz pokarmowego.  Jej głównym źródłem są produkty o wysokiej zawartości białka np. mięso, ryby, drożdże piwowarskie, mleko, jajka, ziemniaki i orzeszki ziemne.

Pirydoksyna (B6) 
- niezbędna w metabolizmie aminokwasów, kwasów tłuszczowych oraz glukozy. Bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek oraz jest odpowiedzialna za prawidłowe ciśnienie tętnicze. Głównym źródłem witaminy  B6 są przede wszystkim mięso, drób, nabiał, warzywa zielone i strączkowe, orzechy, pestki słonecznika, banany a nawet napoje energetyczne.

Cyjanokobalamina (B12) -
 związek działający we wszystkich komórkach organizmu, przede wszystkim w jelitach, szpiku oraz układzie nerwowym. Jest odpowiedzialny za wytwarzanie zdrowych komórek krwi, utrzymuje prawidłową jakość osłonek nerwowych oraz bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych. Głównym źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego: wątroba, mleko, ser, jajka.

Kwas foliowy (B11) 
współdziała wraz z witaminą B12 w syntezie kwasów nukleinowych, wykorzystywany także w produkcji czerwonych krwinek. Jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu, zapobiega uszkodzeniom układu nerwowego u nienarodzonego dziecka oraz reguluje podział komórek dziedzicznych. Do głównych źródeł kwasu foliowego należą zielone warzywa, pomidory, groch, nasiona słonecznika, banany, awokado.

Kwas pantotenowy i biotyna 
- niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy, skóry i włosów, odgrywają ważną rolę w wielu procesach metabolicznych. Bogatym ich źródłem są wątroba, orzechy włoskie, mąka sojowa, żółtko jaj, migdały, grzyby, marchew i pomidory.

WITAMINA C

Zwana także kwasem askorbinowym, odgrywa szereg bardzo istotnych ról w organizmie. Jest odpowiedzialna za tworzenie kolagenu i utrzymaniu go w optymalnym stanie.  Kolagen  jest jednym ze składników tkanki łącznej biorącym udział w procesie kształtowania kości, chrząstek, mięśni oraz naczyń krwionośnych. Witamina C jest także bardzo silnym przeciwutleniaczem, chroniącym komórki i tkanki organizmu przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki to cząsteczki powstałe w różnych przemianach metabolicznych oraz w wyniku promieniowania UV. Witamina C ułatwia przyswajanie żelaza oraz bierze udział w metabolizmie pokarmów. Głównym źródłem witaminy C są owoce cytrusowe, ziemniaki, kapusta, czarne jagody, jabłka, soja, brukselka, brokuły, pomidory czy papryka.