
- Budowa i rola białka w organizmie człowieka.
- Ciekawe przepisy.
- Czy zdrowe jedzenie może szkodzić?
- Dieta na słodko – truskawki.
- Dieta, a grupa krwi.
- Dlaczego nie chudnę?
- Dlaczego przed ustaleniem programu żywieniowego konieczny jest wywiad żywieniowy?
- Dlaczego warto jeść orzechy?
- GI a wrażliwość insulinowa.
- Indeks glikemiczny - wprowadzenie.
- Jagody Goji – czerwone diamenty.
- Jakie są najczęstsze błędy żywieniowe?
- Kalorie i kilokalorie.
- Ładunek glikemiczny.
- Mój pomysł na pierwsze śniadanie.
- Nie daj się nabrać.
- Niekorzystne skutki zakwaszenia organizmu.
- Niezwykłe właściwości oleju lnianego.
- Odchudzanie.
- Olej kokosowy i jego doskonałe właściwości.
- Owoce wakacji - czereśnie.
- Regeneracja węglowodanowa.
- Rola odżywiania w procesie regeneracji powysiłkowej.
- Rola składników mineralnych w diecie sportowca.
- Skąd się bierze energia i jakie są koszty energetyczne aktywności fizycznej.
- Substancje dodatkowe w produktach spożywczych.
- Szpinak - super warzywo.
- Witaminy i minerały - ważne składniki diety
- Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
- Witaminy rozpuszczalne w wodzie.
- Zalecenia żywieniowe dla osób trenujących biegi średnie i długie.
- Zasady racjonalnego żywienia.
- Zasady zdrowego żywienia część 1.
- Zasady zdrowego żywienia część 2.
- Zielona herbata.
- Znaczenie białka i tajniki jego metabolizmu w kontekście wysiłku fizycznego.
- Znaczenie diety w treningach.
- Znaczenie węglowodanów w treningu (rezerwy glikogenowe).
Zielona herbata.
Zielona herbata jest chyba jednym z najzdrowszych napojów na świecie. Zawiera w sobie przeciwutleniacze oraz składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na nasze ciało poprawiając między innymi funkcję mózgu oraz pomagając w pozbyciu się tkanki tłuszczowej.
Napój ten jest bogaty w flawonoidy oraz katechiny, które działają jako silne przeciwutleniacze. Zmniejszają one powstawanie wolnych rodników dzięki czemu chronią komórki przed uszkodzeniem. Zawiera ona również kofeinę oraz l-teanine. Ta pierwsza ma działanie pobudzające a druga poprzez zwiększenie aktywności neuroprzekaźnika hamującego GABA działa antydepresyjnie.
Zielona herbata pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej oraz poprawia sprawność fizyczną. Bioaktywne związki , które są zawarte w zielonej herbacie mogą mieć działanie ochronne; poprzez działanie na neurony może zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera a także Parkinsona. Katechiny zawarte w zielonym napoju mogą skutecznie hamować wzrost bakterii oraz niektórych wirusów; zmniejsza się przez to ryzyko infekcji, poprawia się stan uzębienia, zmniejsza ryzyko próchnicy i niweluje nieświeży oddech. Niektóre badania dowodzą, że zielona herbata może powodować nieznaczne zmniejszenie poziomu cukru we krwi co w dłuższej perspektywie obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.
Zielona herbata wpływa na obniżenie cholesterolu całkowitego, oraz frakcji LDL, którą ponadto chroni przed utlenianiem. Badania obserwacyjne wskazują, że osoby pijące zieloną herbatę mają niższe ryzyko chorób układu krążenia.
Podsumowując: zielona herbata ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm, pomaga w uniknięciu wielu chorób, działa antydepresyjnie oraz pobudza nasze ciało.
Trener personalny, Trener przygotowania motorycznego Warszawa
fitness klub Ursynów
© Trener Indywidualny
Fitness Klub Ursynów, Siłownia